İPTAL İADE DEĞİŞİM

ÖN BİLGİLENDİRME FORMU
A. ÜRÜN ÇIKIŞI YAPILMADAN GERÇEKLEŞTİRİLEN SİPARİŞ İPTALLERİ ÜCRET İADESİ AYNI GÜN VEYA EN GEÇ
ERTESİ GÜN ÖDEME İADESİ YAPILMAKTADIR.

B. ÜRÜN ÇIKIŞI YAPILMIŞ , MÜŞTERİ ÜRÜNÜ TESLİM ALMIŞ VEYA ALMADAN GERİ DÖNDÜĞÜ TAKDİRDE,
OLUŞABİLECEK KARGO GÖNDERİM ÜCRETİ MÜŞTERİ BAKİYESİNDEN DÜŞÜLEREK İADE EDİLİR.

KANUN GEREĞİ KARGO ÜCRETİ OLUŞAN ALIŞVERİŞLERDE , İADE KARGO ÜCRETİ ALICIYA AİTTİR.
ÜRÜN İADESİ ONAYLANMASI İÇİN , ÜRÜNÜN KULLANILMAMIŞ , TERMAL VE KORUYUCU BANTLARI AÇILMAMIŞ
OLMALIDIR.

C. ÜRÜN ARIZA YAPMASI DURUMUNDA 6AY İÇİNDE ÜRÜN YENİSİ İLE DEĞİŞTİRİLİR , TEK SEFER KARGO
GÖNDERİM ÜCRETİ MÜŞTERİ TARAFINDAN KARŞILANIR.

 

 


|SIPARIS_TARIHI|

1.SATICININ;

Unvan                                : JAPON TEKNOLOJİ SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

Adres                                 : PİRİREİS MAH. İNÖN CAD. NO:232/5 KONAK/İZMİR
Adres                                 : REİS MAHALLESİ ZAİMAĞA CADDESİ NO:22/A KARABAĞLAR /İZMİR

Telefon                              : +90 850 305 27 66

E  Posta                             : [email protected]

 



ALICI BİLGİLERİ

|ALICI_BILGILERI|

 

 

2.KONU;

İşbu Ön Bilgilendirme Formu'nun konusu, Alıcının Satıcıya ait ........ adresli internet sitesinden elektronik ortamda siparişini yaptığı, aşağıda nitelikleri ve satış fiyatı belirtilen ürün/ürünlerin satışı ve teslimi ile ilgili olarak 6502 Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ve Mesafeli Satış Sözleşmeleri Yönetmeliği gereğince bilgilendirilmesidir.

3.SÖZLEŞME KONUSU ÜRÜNÜN TEMEL ÖZELLİKLERİ;

|URUNLER|

ÖDEME ŞEKLİ ve TESLİMAT

Ödeme Türü                      : 
|ODEME_SISTEMI|

Kargo Firması                    : |TESİM KARGO FİRMASI|

İade için seçilen kargo firması  : |TESİM KARGO FİRMASI|


4.TESLİMAT
 

4.1. Sözleşme konusu ürün yasal olarak, 30 (Otuz) günlük süreyi aşmamak koşulu ile her bir ürün için Alıcının yerleşim yerinin uzaklığına bağlı olarak Alıcı veya gösterdiği 3. Bir kişi ya da kuruluşa teslim edilir. Satıcının bu yükümlülüğe aykırı davranışı alıcıya sözleşmeyi haklı sebeple feshetme yetkisi verir. Sözleşmenin bu şekilde feshi halinde ise satıcı işbu sözleşmenin akdedilmesi ile alıcıdan tahsil ettiği bir bedel var ise teslim masrafları da dahil olmak üzere fesih bildiriminin kendisine ulaştığı tarihten itibaren en geç 3 iş günü içerisinde tüketiciye ilgili mevzuat gereği yasal faizlerinin de eklenmesi suretiyle geri ödemekle yükümlüdür.

 

4.2. Sözleşme konusu ürün, alıcıdan başka sözleşme dışı üçüncü bir kişi ya da kuruluşa teslim edilecekse sözleşme dışı bu 3. Kişinin ürünü teslim almaktan imtina etmesinden satıcı sorumlu tutulamaz.

 

4.3. Sözleşme konusu ürünün tedarik ve teslimat işlemlerinin başlaması için işbu sözleşmenin imza edilmesi ile birlikte ödemenin yapılması gerekmektedir. Sözleşme konusu ürün bedelinin ödenmemesi ya da ödendikten sonra çeşitli kanallarla iptal edilmesi durumunda satıcının ürünü tedarik ve teslim yükümlülüğü de derhal ortadan kalkacak ve sözleşme kendiliğinden feshedilmiş sayılacaktır.

 

4.4. Sözleşme konusu ürünün tedarik ve tesliminin imkansız hale gelmesi durumunda ilgili husus alıcıya yazılı olarak bildirilecek olup bu sebeple alıcının sözleşmeyi feshetmesi halinde fesih bildiriminin kendisine ulaştığı tarihten itibaren satıcı bu sözleşmenin kurulması için gönderim masrafları da dahil olmak üzere almış olduğu tüm bedeli en geç 3 iş günü içerisinde alıcıya iade etmekle yükümlüdür.

 

4.5.Ürünün alıcı ya da göstereceği 3. Bir kişiye teslimine kadar geçen sürede ürünün sorumluluğu satıcıya aittir. Şu kadar ki alıcı, ürünün teslimi için satıcının belirlediği taşıyıcı firmasından başka bir firmayı seçmek istemesi durumunda, satıcı söz konusu ürünü ilgili taşıyıcı firmasına vermekle sorumluluktan kurtulmuş olur. Alıcının kendi belirlediği taşıyıcı firmaya ürünün teslim edilmesi ile birlikte ürünün sorumluluğu da artık alıcıya geçmiş kabul edilir.

 

5.CAYMA HAKKI;

 

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Mesafeli Sözleşmelere ilişkin Yönetmelik hükümleri uyarınca;

 

5.1. Tüketici; mal satışına ilişkin mesafeli sözleşmelerde malı teslim aldığı tarihten itibaren 14 (Ondört) gün içerisinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.

 

5.2.Cayma bildirimini [email protected] adresine yazılı olarak gerçekleştirebilir. Bununla beraber alıcı, sözleşmenin kurulması ile ürünün teslimine kadar geçen süre içerisinde de aynı şartlarla sözleşmeden cayma hakkını kullanabilir. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin yazılı olması gerekmekte olup bu bildirimin yapıldığının ispatı tüketiciye aittir.

 

5.3.Alıcı’nın cayma hakkını kullanılması halinde, 3. kişiye veya Alıcıya teslim edilen mal/hizmete ilişkin fatura aslinin Satıcı’ya iadesi zorunludur.

 

5.4. Cayma hakkı süresinin belirlenmesinde, 6502 Sayılı yasa ile Mesafeli sözleşmelere ilişkin yönetmelik hükümleri geçerlidir. Buna göre;

 

Tek sipariş konusu olup da ayrı ayrı teslim edilen ürünlerde, tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen 3. Bir kişinin son malı teslim aldığı gün, birden fazla parçadan oluşan ürünlerde, tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen 3. Bir kişinin son parçayı teslim aldığı gün esas alınır.

 

5.5.Tüketicinin cayma hakkını kullanamayacağı haller ise şöyledir;

 

Tüketicinin istek veya kişisel ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan ürünler, malın tesliminden sonra ambalaj, bant mühür paket gibi koruyucu unsurları açılmış olması halinde maddi ortamda sunulmuş olunan ürünler,abonelik sözleşmesi kapsamında sağlananlar dışında, gazete ve dergi gibi süreli yayınlardan sayılan ürünlerdir.

 

5.6.Tüketicinin Cayma hakkını kullanması ve bu bildirimi satıcıya yapması durumunda bu bildirimin kendisine yazılı olarak ulaştığı tarihten itibaren satıcı 3 iş günü içerisinde ürün için alınan ve masraflar da dahil olmak üzere tüm bedelleri geri iade etmekle yükümlüdür.

 

5.7.Tüketicinin cayma süresi içerisinde ürünü iade etmesiyle birlikte ancak ürünün işleyişine, teknik özelliklerine ve kullanım talimatlarına uygun bir şekilde kullandığı taktirde meydana gelen değişiklik ve bozulmalardan sorumlu olmayacaktır. Bununla beraber ürünün doğal kullanımına aykırı, kullanma talimatlarına uygun davranılmaması sebebiyle üründe bir hasar ya da herhangi bir kusur meydana gelmişse satıcının ürünü iade ve değişim sorumluluğu bulunmamaktadır.

 

5.8. Tüketici, cayma hakkını kullandığını satıcının ön bilgilendirmede belirttiği taşıyıcı firma aracılığı ile malı geri gönderir ise iadeye ilişkin herhangi bir masraf ödemek zorunda kalmayacaktır. Fakat ön bilgilendirmede belirtilen taşıyıcı firmasının haricinde farklı bir firma ile gönderilmesi durumunda gönderim masrafları alıcıya aittir. Ön bilgilendirme formunda iade için taşıyıcı firma belirtilmemişse bu durumda ürünün teslimi için hangi taşıyıcı firma tercih edilmişse yine aynı taşıyıcı firma tercih edilmiş sayılır.Bununla beraber söz konusu taşıyıcı firmanın, alıcının bulunduğu yerde şubesinin bulunmaması durumunda da alıcıdan herhangi bir masraf talep edilemez.

 

5.9.Tüketici, cayma hakkını satıcıya yönelttiği tarihten itibaren en geç on (10) gün içerisinde ürünü satıcının 1. Maddede belirtilen adresine geri göndermek zorundadır. Bu süre içerisinde gönderilmeyen ürünler ile bu süreden daha sonra gönderilen ürünler için alıcı iade talebinden vazgeçmiş sayılacak ve iade talebi kabul edilmeyecektir. Şu kadar ki satıcı ürünü kendisi alacağını beyan etmişse bu durumda bu hüküm uygulanmaz.

 

6.Şikayet Ve Çözüm Yöntemi;

 

Alıcı, satışa konu mal hakkındaki her türlü şikayetini satıcının yukarıda belirtilen adresinden satıcıya iletebilir. Satıcıya ulaştırılan şikayetler satıcının belirlediği yetkili birimler tarafından incelenecek ve en makul süre içerisinde alıcıya geri dönüşte bulunulacaktır.

 

7.Son Hükümler

 

7.1.Tüketici teslim almadan önce malin muayenesini yapmalı, ayıplı ve hasarlı mali kargo firması yetkilisinden teslim almamalıdır. Alıcı kargodan teslim alınan ürünün sağlam ve hasarsız olduğu kabul eder.

7.2.Satıcı, siparişine ilişkin bilgilerin eksik, sahte, yanlış olduğunu saptadığı taktirde veya siparişin iyiniyete aykırı ve/veya ticari kazanç elde etmek amacıyla yapılmış olduğunun saptanması veya makul şüphenin mevcudiyeti halinde alıcının bilgilendirilmesi koşulu ile siparişini durdurma veya iptal etme hakkını saklı tutar. Sipariş iptal edildiği taktirde ödemenin iadesi alıcıya bildirilmek suretiyle gerçekleştirilir.

 

7.3.Satıcının iradesi dışında gelişen, önceden öngörülemeyen ve satıcının borçlarını yerine getirmesini engelleyici veya geciktirici mücbir sebep halleri nedeniyle, ürün teslimatı süresi içinde gerçekleşemeyebilir. Bu hallerde satıcı, alıcıyı bilgilendireceğini taahhüt eder. Alıcı bu durumda siparişin iptal edilmesini, siparişe konu ürünün emsali ile değiştirilmesini ve/veya teslimatın, süresi içinde yapılmasını engelleyen durumun ortadan kalmasına kadar ertelenmesini satıcından talep etme hakkına sahiptir.

 

7.4.Sözleşme konusu ürünün teslimatı için satış bedelinin ALICI'nın tercih ettiği ödeme şekli ile ödenmiş olması şarttır. Herhangi bir nedenle ürün bedeli ödenmez veya banka kayıtlarında iptal edilir ise, SATICI ürünün teslimi yükümlülüğünden kurtulmuş kabul edilir. Herhangi bir sebeple teslimatı yapılan ürün bedelinin Satıcıya ödenmemesi halinde Alıcı bu ürünü Satıcının yukarıda belirtilen adresine ......   gün içerisinde iade etmekle yükümlüdür.

 

8.YETKİLİ VE GÖREVLİ MAHKEME;

 

İşbu sözleşmenin uygulanmasından doğan her türlü şikayet ve itirazlar, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca her yılın Aralık ayında belirlenen parasal değerler sınırlarına göre Alıcının ikametgahının bulunduğu yer veya malın satın alındığı yerdeki Tüketici Sorunları Hakem Heyetine yapılır. Şu kadar ki parasal sınır olarak Tüketici Mahkemelerinin görevli olduğu durumda yetkili Tüketici Mahkemelerine başvuru yapılır.


Alıcı, 6502 Sayılı Kanun 48. maddesi gereğince önbilgileri okuyup bilgi sahibi olduğunu ve elektronik ortamda gerekli taahhüdü verdiğini kabul ve taahhüt eder.

Bu süre kanun uyarınca 14 güne kadar kararlaştırılabilmektedir.

Böyle bir durumda durumun öğrenildiği tarihten itibaren 3 gün içerisinde yazılı olarak Alıcı2ya bildirilmesi gerekmektedir.

İfanın imkansızlaştığı 3 gün içinde yazılı bildirilmek zorunda; ödemelerin iadesi ise 14 gün içerisinde yapılabilmektedir.

Tüm Satıcılar bu yönetmeliğe uygun olarak davranmakla yükümlüdür. Cayma halinde tüm kargo bedelleri ve banka tahsilat masraflarının satıcı üzerinde bırakılması, bu yönetmeliğin bir neticesidir.

Ücret iadesini kanun 14 gün ile sınırlamıştır. 3 günlük düzenleme kanuna uygundur ancak 14 güne kadar uzatılması, lehe olacaktır.

Bu düzenleme mevzuata uygundur ve bu yükümlülüklerden herhangi birisinin Tüketici üzerinde bırakılması, mevzuat gereği mümkün olmamaktadır.

Kanun ve Yönetmelik, bu düzenlemeyi zorunlu kılmaktadır.

Ön bilgilendirme formunda iade için bir taşıyıcı firma öngörülmediği taktirde, iade masrafı talep edilememektedir.  (m.12.3.2)

Şikayetler hakkında özel bir hat veya çözüm yöntemi oluşturulması halinde bu kısımda özellikle yer verilmelidir. İnternet sitesi üzerinde şikayetlere ilişkin bir kısım oluşturulması düşünüldüğü taktirde, bu link'e ilişkin bilgilere de yer verilmesi gerekecektir.

Böylesi bir durumda peşin ödemelerde bedel iadesinin süresi ve şartları yazılmalıdır.

 


MESAFELİ SATIŞ SÖZLEŞMESİ
 

|SIPARIS_TARIHI|


MADDE 1- TAFARLAR

SATICI

 

Unvan                                : JAPON TEKNOLOJİ SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

Adres                                 : PİRİREİS MAH. İNÖN CAD. NO:232/5 KONAK/İZMİR
Adres                                 : REİS MAHALLESİ ZAİMAĞA CADDESİ NO:22/A KARABAĞLAR /İZMİR

Telefon                              : +90 850 305 27 66

E  Posta                             : [email protected]

 

 

 

ALICI BİLGİLERİ

|ALICI_BILGILERI|

 

MADDE 2 - KONU

İşbu Mesafeli Satış Sözleşmesi’nin (bundan böyle yalnızca sözleşme olarak anılacaktır.) konusu, Satıcı’nın, Alıcı’ya (Tüketici’ye) satışını yaptığı, aşağıda nitelikleri ve satış fiyatı belirtilen ürünün satışı ve teslimi ile ilgili olarak 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, Mesafeli Sözleşmelere Dair Yönetmelik ve ilgili diğer yasal hükümler uyarınca tarafların hak ve yükümlülüklerinin belirlenmesidir.

 

MADDE 3 - SÖZLEŞME’NİN KURULMASI

 

3.1.    Alıcı, sözleşmenin tamamını okuduğunu anladığını ve haklarının ve yükümlülüklerinin bilincinde olduğunu kabul beyan ve taahhüt eder.

3.2.    Satıcı ve alıcı, sözleşme ile kararlaştırılan edimler arasında hiçbir orantısızlık olmadığını, karşılıklı edimlerin niteliğine uygun olduğunu, sözleşme konusuna giren işlemler kapsamında herhangi bir tecrübesizliklerinin bulunmadığını kabul ederler.

3.3.    Alıcı ve satıcı sözleşme hükümlerinin haksız şart oluşturabilecek bir özellik taşımadığını menfaatler dengesi bakımından açık bir haksızlık bir orantısızlık olmadığını kabul ederler.


MADDE 4 - SÖZLEŞME KONUSU ÜRÜN BİLGİLERİ VE BEDELİ


|URUNLER|
 

MADDE 5 - GENEL HÜKÜMLER

 

5.1.    Alıcı, 4. Maddede belirtilen Sözleşme konusu ürünün temel nitelikleri, satış bedeli ve ödeme şekli ile teslimata ilişkin tüm ön bilgileri okuyup bilgi sahibi olduğunu ve elektronik ortamda gerekli teyidi verdiğini beyan eder.

5.2.    Sözleşme konusu ürün yasal olarak, 30 (Otuz) günlük süreyi aşmamak koşulu ile her bir ürün için Alıcının yerleşim yerinin uzaklığına bağlı olarak ön bilgiler içinde açıklanan süre içerisinde Alıcı veya gösterdiği 3. Bir kişi ya da kuruluşa teslim edilir. Satıcının bu yükümlülüğe aykırı davranışı alıcıya sözleşmeyi haklı sebeple fesh etme yetkisi verir. Sözleşmenin bu şekilde feshi halinde ise satıcı işbu sözleşmenin akdedilmesi ile alıcıdan tahsil ettiği bir bedel var ise teslim masrafları da dahil olmak üzere fesih bildiriminin kendisine ulaştığı tarihten itibaren en geç 3 iş günü içerisinde tüketiciye ilgili mevzuat gereği yasal faizlerinin de eklenmesi suretiyle geri ödemekle yükümlüdür.

5.3.    Sözleşme konusu ürün, alıcıdan başka sözleşme dışı üçüncü bir kişi ya da kuruluşa teslim edilecekse sözleşme dışı bu 3. Kişinin ürünü teslim almaktan imtina etmesinden satıcı sorumlu tutulamaz.

5.4.    Sözleşme konusu ürünün tedarik ve teslimat işlemlerinin başlaması için işbu sözleşmenin imza edilmesi ile birlikte ödemenin yapılması gerekmektedir. Sözleşme konusu ürün bedelinin ödenmemesi ya da ödendikten sonra çeşitli kanallarla iptal edilmesi durumunda satıcının ürünü tedarik ve teslim yükümlülüğü de derhal ortadan kalkacak ve sözleşme kendiliğinden fesh edilmiş sayılacaktır.

5.5.    Sözleşme konusu ürünün tedarik ve tesliminin imkansız hale gelmesi durumunda ilgili husus alıcıya bildirilecek olup bu sebeple alıcının sözleşmeyi fesh etmesi halinde fesih bildiriminin kendisine ulaştığı tarihten itibaren satıcı bu sözleşmenin kurulması için gönderim masrafları da dahil olmak üzere almış olduğu tüm bedeli en geç 3 iş günü içerisinde alıcıya iade etmekle yükümlüdür.

5.6.    Ürünün alıcı ya da göstereceği 3. Bir kişiye teslimine kadar geçen sürede ürünün sorumluluğu satıcıya aittir. Şu kadar ki alıcı, ürünün teslimi için satıcının belirlediği taşıyıcı firmasından başka bir firmayı seçmek istemesi durumunda, satıcı söz konusu ürünü ilgili taşıyıcı firmasına vermekle sorumluluktan kurtulmuş olur. Alıcının kendi belirlediği taşıyıcı firmaya ürünün teslim edilmesi ile birlikte ürünün sorumluluğu da artık alıcıya geçmiş kabul edilir.

5.7.    Satıcı tarafından işbu sözleşmeye konu ürünün satışı, nihai tüketiciye yöneliktir. Satıcı; alıcının ürünü yeniden satış amacı ile aldığından şüphe etmesi ya da bunun böyle olduğunu gösteren emarelerin belirmesi durumunda sözleşmeyi tek taraflı ve haklı sebeple feshedebilir.

5.8.    Alıcı, internet üzerinden almış olduğu ürünün iade ya da değişimini satıcının markasının bulunduğu mağazalardan yapamayacağını kabul beyan ve taahhüt eder.

 

 

MADDE 6- CAYMA HAKKI

 

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Mesafeli Sözleşmelere ilişkin Yönetmelik hükümleri uyarınca;

6.1. Tüketici; mal satışına ilişkin mesafeli sözleşmelerde malı teslim aldığı tarihten itibaren 14 (Ondört) gün içerisinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.

6.2.Cayma bildirimini [email protected] adresine yazılı olarak gerçekleştirebilir. Bununla beraber alıcı, sözleşmenin kurulması ile ürünün teslimine kadar geçen süre içerisinde de aynı şartlarla sözleşmeden cayma hakkını kullanabilir. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin yazılı olması gerekmekte olup bu bildirimin yapıldığının ispatı tüketiciye aittir.

6.3. Alıcı’nın cayma hakkını kullanılması halinde, 3. kişiye veya Alıcıya teslim edilen mal/hizmete ilişkin fatura aslinin Satıcı’ya iadesi zorunlu olup, faturanın ürünle birlikte SATICI’nın 1. Maddede belirtilen adresine gönderilmemesi durumunda ALICI’ya KDV ve varsa diğer yasal yükümlülükler iade edilemez. Alıcı, bu hakkından yararlanarak iade edeceği ürün ile beraber faturanın üzerine de "iade faturasıdır" ibaresi yazarak imzalanacaktır.

6.4. Cayma hakkı süresinin belirlenmesinde, 6502 Sayılı yasa ile Mesafeli sözleşmelere ilişkin yönetmelik hükümleri geçerlidir. Buna göre; Tek sipariş konusu olup da ayrı ayrı teslim edilen ürünlerde, tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen 3. Bir kişinin son malı teslim aldığı gün, birden fazla parçadan oluşan ürünlerde, tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen 3. Bir kişinin son parçayı teslim aldığı gün esas alınır.

6.5. Tüketicinin cayma hakkını kullanamayacağı haller ise şöyledir;

Tüketicinin istek veya kişisel ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan ürünler, malın tesliminden sonra ambalaj, bant mühür paket gibi koruyucu unsurları açılmış olması halinde maddi ortamda sunulmuş olunan ürünler,abonelik sözleşmesi kapsamında sağlananlar dışında, gazete ve dergi gibi süreli yayınlardan sayılan ürünler.

6.6. Tüketicinin Cayma hakkını kullanması ve bu bildirimi satıcıya yapması durumunda bu bildirimin kendisine yazılı olarak ulaştığı tarihten itibaren satıcı 3 iş günü içerisinde ürün için alınan ve masraflar da dahil olmak üzere tüm bedelleri geri iade etmekle yükümlüdür.

6.7.Tüketicinin cayma süresi içerisinde ürünü iade etmesiyle birlikte ancak ürünün işleyişine, teknik özelliklerine ve kullanım talimatlarına uygun bir şekilde kullandığı taktirde meydana gelen değişiklik ve bozulmalardan sorumlu olmayacaktır. Bununla beraber ürünün doğal kullanımına aykırı, kullanma talimatlarına uygun davranılmaması sebebiyle üründe bir hasar ya da herhangi bir kusur meydana gelmişse satıcının ürünü iade ve değişim sorumluluğu bulunmamaktadır.

6.8. Tüketici, cayma hakkını kullandığını satıcının ön bilgilendirmede belirttiği taşıyıcı firma aracılığı ile malı geri gönderir ise iadeye ilişkin herhangi bir masraf ödemek zorunda kalmayacaktır. Fakat ön bilgilendirmede belirtilen taşıyıcı firmasının haricinde farklı bir firma ile gönderilmesi durumunda gönderim masrafları alıcıya aittir. Ön bilgilendirme formunda iade için taşıyıcı firma belirtilmemişse bu durumda ürünün teslimi için hangi taşıyıcı firma tercih edilmişse yine aynı taşıyıcı firma tercih edilmiş sayılır. Bununla beraber söz konusu taşıyıcı firmanın, alıcının bulunduğu yerde şubesinin bulunmaması durumunda da alıcıdan herhangi bir masraf talep edilemez.

6.9.Tüketici, cayma hakkını satıcıya yönelttiği tarihten itibaren en geç on (10) gün içerisinde ürünü satıcıya geri göndermek zorundadır. Bu süre içerisinde gönderilmeyen ürünler ile bu süreden daha sonra gönderilen ürünler için alıcı iade talebinden vazgeçmiş sayılacak ve iade talebi kabul edilmeyecektir. Şu kadar ki satıcı ürünü kendisi alacağını beyan etmişse bu durumda bu hüküm uygulanmaz.

 

7.Ayıplı Mal

 

7.1. Ayıplı mal; tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır. Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda, internet portalında ya da reklam ve ilanlarında yer alan özelliklerinden bir veya birden fazlasını taşımayan; satıcı tarafından bildirilen veya teknik düzenlemesinde tespit edilen niteliğe aykırı olan; muadili olan malların kullanım amacını karşılamayan, tüketicinin makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar da ayıplı olarak kabul edilir.

 

7.2.Tüketici bu durumda, bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme haklarına sahiptir. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür.

 

7.3.Tüketicinin, sözleşmenin kurulduğu tarihte ayıptan haberdar olduğu veya haberdar olmasının kendisinden beklendiği hâllerde, sözleşmeye aykırılık söz konusu olmaz. Bunların dışındaki ayıplara karşı tüketicinin seçimlik hakları saklıdır.

 

8. Son Hükümler

 

8.1.ALICI, (…) internet sitesinde Sözleşme konusu ürünün temel nitelikleri, tüm vergiler dahil satış fiyatı ve ödeme şekli ile teslimata ve bunun masraflarının (…) tarafından karşılanacağına, teslimatın gerçekleştirileceği süreye ve SATICI’nın tam ticari unvanı, açık adresi ve iletişim bilgilerine ilişkin ön bilgileri okuyup doğru ve eksiksiz bilgi sahibi olduğunu ve elektronik ortamda gerekli teyidi verdiğini beyan eder. (…) İnternet Sitesinde yer alan ön bilgilendirme formu ve satışa ilişkin fatura işbu Sözleşmenin eki ve ayrılmaz parçalarıdır.

8.2. Tarafınızla yapılan mesafeli satış sözleşmesi, sözleşme kurulduğu tarihten itibaren 3 (üç) yıl boyunca Satıcı tarafından elektronik ortamda saklanacaktır. İşbu sözleşme kurulduktan sonra sözleşme metni tarafınıza ait elektronik postaya gönderilecektir.

8.3.SATICI, Sözleşme konusu ürünün sağlam, eksiksiz, siparişte belirtilen niteliklere uygun ve varsa garanti belgeleri ve kullanım kılavuzları ile teslim edilmesinden sorumludur.

8.4.ALICI’nın edimlerini yerine getirmede temerrüde düşmesi halinde, ALICI, gecikmeli ifasından dolayı oluşan temerrüdün SATICI’nın kusurundan kaynaklandığı haller hariç olmak üzere SATICI’nın oluşan her türlü zararını ödemeyi kabul, beyan ve taahhüt eder.

8.5.Satıcı, siparişine ilişkin bilgilerin eksik, sahte, yanlış olduğunu saptadığı taktirde veya siparişin iyiniyete aykırı ve/veya ticari kazanç elde etmek amacıyla yapılmış olduğunun saptanması veya makul şüphenin mevcudiyeti halinde alıcının bilgilendirilmesi koşulu ile siparişini durdurma veya iptal etme hakkını saklı tutar. Sipariş iptal edildiği taktirde ödemenin iadesi alıcıya bildirilmek suretiyle gerçekleştirilir.

 

8.6.Satıcının iradesi dışında gelişen, önceden öngörülemeyen ve satıcının borçlarını yerine getirmesini engelleyici veya geciktirici mücbir sebep halleri nedeniyle, ürün teslimatı süresi içinde gerçekleşemeyebilir. Bu hallerde satıcı, alıcıyı bilgilendireceğini taahhüt eder. Alıcı bu durumda siparişin iptal edilmesini, siparişe konu ürünün emsali ile değiştirilmesini ve/veya teslimatın, süresi içinde yapılmasını engelleyen durumun ortadan kalmasına kadar ertelenmesini satıcından talep etme hakkına sahiptir.

 

8.7. Sözleşme konusu ürünün teslimatı için  satış bedelinin ALICI'nın tercih ettiği ödeme şekli ile ödenmiş olması şarttır. Herhangi bir nedenle ürün bedeli ödenmez veya banka kayıtlarında iptal edilir ise, SATICI ürünün teslimi yükümlülüğünden kurtulmuş kabul edilir. Herhangi bir sebeple teslimatı yapılan ürün bedelinin Satıcıya ödenmemesi halinde Alıcı bu ürünü Satıcının yukarıda belirtilen adresine ......   gün içerisinde iade etmekle yükümlüdür.

 


9.YETKİLİ VE GÖREVLİ MAHKEME;

İşbu sözleşmenin uygulanmasından doğan her türlü şikayet ve itirazlar, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca her yılın Aralık ayında belirlenen parasal değerler sınırlarına göre Alıcının ikametgahının bulunduğu yer veya malın satın alındığı yerdeki Tüketici Sorunları Hakem Heyetine yapılır. Şu kadar ki parasal sınır olarak Tüketici Mahkemelerinin görevli olduğu durumda yetkili Tüketici Mahkemelerine başvuru yapılır.

Tüm Satıcılar bu yönetmeliğe uygun olarak davranmakla yükümlüdür. Cayma halinde tüm kargo bedelleri ve banka tahsilat masraflarının satıcı üzerinde bırakılması, bu yönetmeliğin bir neticesidir.

Ücret iadesini kanun 14 gün ile sınırlamıştır. 3 günlük düzenleme kanuna uygundur ancak 14 güne kadar uzatılması, lehe olacaktır.

Bu düzenleme mevzuata uygundur ve bu yükümlülüklerden herhangi birisinin Tüketici üzerinde bırakılması, mevzuat gereği mümkün olmamaktadır.

Kanun ve Yönetmelik, bu düzenlemeyi zorunlu kılmaktadır.

Ön bilgilendirme formunda iade için bir taşıyıcı firma öngörülmediği taktirde, iade masrafı talep edilememektedir.

Böylesi bir durumda peşin ödemelerde bedel iadesinin makul süresi ve şartları yazılmalıdır.

MESAFELİ SÖZLEŞMELER YÖNETMELİĞİ
Cayma hakkının istisnaları
MADDE 15 – (1) Taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça, tüketici aşağıdaki sözleşmelerde cayma hakkını kullanamaz:
a) Fiyatı finansal piyasalardaki dalgalanmalara bağlı olarak değişen ve satıcı veya sağlayıcının kontrolünde olmayan mal veya hizmetlere ilişkin sözleşmeler.
b) Tüketicinin istekleri veya kişisel ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan mallara ilişkin sözleşmeler.
c) Çabuk bozulabilen veya son kullanma tarihi geçebilecek malların teslimine ilişkin sözleşmeler.
ç) Tesliminden sonra ambalaj, bant, mühür, paket gibi koruyucu unsurları açılmış olan mallardan; iadesi sağlık ve hijyen açısından uygun olmayanların teslimine ilişkin sözleşmeler.
d) Tesliminden sonra başka ürünlerle karışan ve doğası gereği ayrıştırılması mümkün olmayan mallara ilişkin sözleşmeler.
e) Malın tesliminden sonra ambalaj, bant, mühür, paket gibi koruyucu unsurları açılmış olması halinde maddi ortamda sunulan kitap, dijital içerik ve bilgisayar sarf malzemelerine ilişkin sözleşmeler.
f) Abonelik sözleşmesi kapsamında sağlananlar dışında, gazete ve dergi gibi süreli yayınların teslimine ilişkin sözleşmeler.
g) Belirli bir tarihte veya dönemde yapılması gereken, konaklama, eşya taşıma, araba kiralama, yiyecek-içecek tedariki ve eğlence veya dinlenme amacıyla yapılan boş zamanın değerlendirilmesine ilişkin sözleşmeler.
ğ) Elektronik ortamda anında ifa edilen hizmetler veya tüketiciye anında teslim edilen gayri maddi mallara ilişkin sözleşmeler.
h) Cayma hakkı süresi sona ermeden önce, tüketicinin onayı ile ifasına başlanan hizmetlere ilişkin sözleşmeler.


İptal ve İade Şartları

Gönderilen üründen memnun kalmadım ne yapabilirim?

Satın aldığınız ürünü teslimat tarihinden itibaren (14) iş günü içerisinde JAPON TEKNOLOJİ 'NİN düzenlemiş olduğu faturanız(şirketimiz e-fatura mükellefidir) ve iade sebebinizi içeren bir not eki ile iade edebilirsiniz.
Ürün iade işlemleri için:

  • İade ürünlerinizi ekinde iade sebebini bildiren bir not ile göndermeniz gerekmektedir.
  • İade etmek istediğiniz ürünün faturası kurumsal ise, ürünü iade ederken kurumun düzenlemiş olduğu iade faturası ile birlikte göndermeniz gerekmektedir. Faturası kurumlar adına düzenlenen sipariş iadeleri iade faturası kesilmediği takdirde kabul edilmeyecektir.

 

Genel iade koşulları

Genel iade şartları firmalar ve bireysel alıcılar için geçerlidir. Açıklamada firma veya bireysel alıcı "Müşteri" olarak tanımlanmaktadır.

  • Müşteri ürünü kendisine gönderildiği gibi iade etmek zorundadır, iadeler mutlaka orijinal kutu veya ambalajı ile birlikte yapılmalıdır.
  • Orijinal kutusu/ambalajı bozulmuş (örn.: orijinal kutu/ambalaj üzerine kargo etiketi yapıştırılmış ya da kargo koli bandı ile bantlanmış) tekrar satılabilirlik özelliğini yitirmiş, başka bir müşteri tarafından satın alınamayacak durumda olan ve kullanıcı hatasından kaynaklandığı tespit edilen ürünlerin iadesi kesinlikle kabul edilmeyecektir.
  • İade etmek istediğiniz ürün ile birlikte orijinal fatura (e-fatura kopyaları) ve iade sebebini içeren bir not göndermeniz gerekmektedir.
  • Ürün seçiminde uyumsuzluk problemi yaşanabilecek ürünler için, mutlaka uyum konusunda teknik destek alarak sipariş vermelisiniz. Bu tip ürünlerin orijinal ambalajları açıldığında iade işlemleri mümkün olmamaktadır. (Örn : led tv led bar , yedek parça , uydu alıcısı, kulaklık, hafıza kartları, bilgisayar oem grubu vs.)
  • İade etmek istediğiniz ürün/ürünler ayıplı ise kargo ücreti şirketimiz tarafından karşılanmaktadır. Bu durumda da size teslim yapılan kargo ile gönderim yapmanız gerekir, diğer kargo şirketleri ile yapılan gönderimler teslim alınmayacaktır. İade etmek istenilen ürün/ürünler "Müşteri" kaynaklı ise cayma hakkı kapsamında geri gönderim kargo ücreti müşteriye aittir. 
  • Mevzuat Gereği satılan yedek Parçaların Malın tesliminden sonra ambalaj, bant, termal bant , lehim yapılan parçalar , mühür, paket gibi koruyucu unsurları açılmış olması halinde mevzuat yasa gereği iadesi mümkün değildir. ( https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/11/20141127-6.htm ) , (Gümrük ve Ticaret?Bakanlığından: MESAFELİ SÖZLEŞMELER YÖNETMELİĞİ )

 

Japon Teknoloji İade İşlemleri

Gelen ürün öncelikle teknik birimimiz tarafından incelenir, gerekir ise ürünün yetkili servisine ya da tedarikçi firmaya test etmeleri için gönderilir. Bu işlem en geç 15 iş günü içerisinde tamamlanır. Yukarıdaki şartlara uygun ise değişim işlemi başlatılır.

Değişim işlemi onaylandığında ürün en geç 3 iş günü içerisinde gönderimi yapılır.


MESAFELİ SÖZLEŞMELER YÖNETMELİĞİ
Cayma hakkının istisnaları
MADDE 15 – (1) Taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça, tüketici aşağıdaki sözleşmelerde cayma hakkını kullanamaz:
a) Fiyatı finansal piyasalardaki dalgalanmalara bağlı olarak değişen ve satıcı veya sağlayıcının kontrolünde olmayan mal veya hizmetlere ilişkin sözleşmeler.
b) Tüketicinin istekleri veya kişisel ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan mallara ilişkin sözleşmeler.
c) Çabuk bozulabilen veya son kullanma tarihi geçebilecek malların teslimine ilişkin sözleşmeler.
ç) Tesliminden sonra ambalaj, bant, mühür, paket gibi koruyucu unsurları açılmış olan mallardan; iadesi sağlık ve hijyen açısından uygun olmayanların teslimine ilişkin sözleşmeler.
d) Tesliminden sonra başka ürünlerle karışan ve doğası gereği ayrıştırılması mümkün olmayan mallara ilişkin sözleşmeler.
e) Malın tesliminden sonra ambalaj, bant, mühür, paket gibi koruyucu unsurları açılmış olması halinde maddi ortamda sunulan kitap, dijital içerik ve bilgisayar sarf malzemelerine ilişkin sözleşmeler.
f) Abonelik sözleşmesi kapsamında sağlananlar dışında, gazete ve dergi gibi süreli yayınların teslimine ilişkin sözleşmeler.
g) Belirli bir tarihte veya dönemde yapılması gereken, konaklama, eşya taşıma, araba kiralama, yiyecek-içecek tedariki ve eğlence veya dinlenme amacıyla yapılan boş zamanın değerlendirilmesine ilişkin sözleşmeler.

Yedek parça ve fiyat listesi
MADDE 12 – (1) Üretici veya ithalatçılar, tüketicilerin talebi üzerine yedek parça satışından kaçınamazlar.
(2) Servis istasyonlarının, yedek parça fiyat listesini, tüketicilerin görebileceği bir yere asması veya katalog halinde ya da elektronik ortamda tüketiciye göstermesi zorunludur.
Değiştirilen parçanın iadesi
MADDE 13 – (1) Yetkili servis istasyonlarının, bakım ve onarımını yaptıkları mallara ait değiştirilen yedek parçaları; garanti süresi içerisinde tüketiciye göstermesi, garanti süresi dışında ise 9/8/1983 tarihli ve 2872 sayılı Çevre Kanunu hükümleri saklı kalmak üzere iade etmesi zorunludur.
Üretici, ithalatçı ve satıcının sorumluluğu

ğ) Elektronik ortamda anında ifa edilen hizmetler veya tüketiciye anında teslim edilen gayri maddi mallara ilişkin sözleşmeler.
h) Cayma hakkı süresi sona ermeden önce, tüketicinin onayı ile ifasına başlanan hizmetlere ilişkin sözleşmeler.

Cayma hakkının istisnaları
MADDE 15 – (1) Taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça, tüketici aşağıdaki sözleşmelerde cayma hakkını kullanamaz:
a) Fiyatı finansal piyasalardaki dalgalanmalara bağlı olarak değişen ve satıcı veya sağlayıcının kontrolünde olmayan mal veya hizmetlere ilişkin sözleşmeler.
b) Tüketicinin istekleri veya kişisel ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan mallara ilişkin sözleşmeler.
c) Çabuk bozulabilen veya son kullanma tarihi geçebilecek malların teslimine ilişkin sözleşmeler.
ç) Tesliminden sonra ambalaj, bant, mühür, paket gibi koruyucu unsurları açılmış olan mallardan; iadesi sağlık ve hijyen açısından uygun olmayanların teslimine ilişkin sözleşmeler.
d) Tesliminden sonra başka ürünlerle karışan ve doğası gereği ayrıştırılması mümkün olmayan mallara ilişkin sözleşmeler.
e) Malın tesliminden sonra ambalaj, bant, mühür, paket gibi koruyucu unsurları açılmış olması halinde maddi ortamda sunulan kitap, dijital içerik ve bilgisayar sarf malzemelerine ilişkin sözleşmeler.
f) Abonelik sözleşmesi kapsamında sağlananlar dışında, gazete ve dergi gibi süreli yayınların teslimine ilişkin sözleşmeler.
g) Belirli bir tarihte veya dönemde yapılması gereken, konaklama, eşya taşıma, araba kiralama, yiyecek-içecek tedariki ve eğlence veya dinlenme amacıyla yapılan boş zamanın değerlendirilmesine ilişkin sözleşmeler.
ğ) Elektronik ortamda anında ifa edilen hizmetler veya tüketiciye anında teslim edilen gayrimaddi mallara ilişkin sözleşmeler.
h) Cayma hakkı süresi sona ermeden önce, tüketicinin onayı ile ifasına başlanan hizmetlere ilişkin sözleşmeler.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/11/20141127-6.htm

https://www.mevzuat.gov.tr/File/GeneratePdf?mevzuatNo=19783&mevzuatTur=KurumVeKurulusYonetmeligi&mevzuatTertip=5

Yükleniyor...